In Nederland drinken we met elkaar ongeveer 18,6 miljard kopjes koffie per jaar. Jij als echte koffieliefhebber levert daar ook een significante bijdrage aan. Maar heb je er ooit over nagedacht aan welke nieuwsgierige geitenhoeder we dat heerlijke opwekkende drankje te danken hebben?
Dansende geiten
Het begon allemaal ergens in de tiende of elfde eeuw, op de hoogvlakte van Ethiopië. Daar hoedde de jonge geitenhoeder Kaldi zijn kudde. Op een vroege morgen ontdekte Kaldi dat zijn kudde verdwenen was. Ongerust ging hij op zoek. Na uren lopen hoorde hij geluiden op de berg. Hij ging kijken en trof daar zijn geiten springend en dansend aan. Erg ongewoon voor zijn, normaal zo rustige, kudde.
Een opwekkend besje
Kaldi ging op zoek naar een verklaring en zag na een tijdje dat zijn geiten rode bessen aten van een plant die daar groeide. Nieuwsgierig als hij was, proefde hij zelf ook een paar van die besjes. Al snel voelde hij zich net zo energiek als de geiten uit zijn kudde. Kaldi plukte er nog een paar, nam die mee naar het plaatselijke klooster en deelde de wonderbaarlijke krachten met de monniken.
De eerste roast
Helaas voor Kaldi waren de monniken niet direct onder de indruk van zijn verhaal. Ze keken ernaar, roken eraan en gooiden vervolgens de droge besjes in het vuur. De zaden in de bessen werden hierdoor geroosterd en dat verspreidde een heerlijke geur. De monniken wisten niet dat zij zojuist ’s werelds eerste koffie hadden geroosterd. Ze haalden de zaden uit het vuur en probeerden het aroma te vangen door ze te breken en er heet water bij te doen.
Mond-tot-mondreclame
De abt vond het zo lekker ruiken, dat hij het dronk. Hij ontdekte dat hij door dat drankje de hele dag alert bleef. Zelfs bij het avondgebed. Dat nieuws deelde hij met anderen. Het verhaal van de stimulerende bessen verspreidde zich richting het Arabische schiereiland.
Zo is een smaakvol drankje ontdekt, dat later bij ons koffie werd genoemd. De oorsprong van het woord koffie is overigens niet volledig bekend. Wel wordt verondersteld dat het woord afstamt van het Arabische woord qahwa, wat “wijn” of “kracht” betekent.
Het verhaal van Kaldi is een van de vele legendes over koffie. En of je nou wel of niet in dit ietwat geromantiseerde verhaal gelooft, hij doet het vast en zeker goed op je eerstvolgende koffiedate. Meneer Kaldi, bedankt voor het zwarte goud!