Je bent de trotse eigenaar van een geweldig espressoapparaat. Daar wil je natuurlijk de allerlekkerste koffie uit halen. Maar het kan best zijn dat je na wat onderzoek door de bonen het bos niet meer ziet. Laat je niet ontmoedigen! Met deze 4 eenvoudige tips zet jij in een handomdraai een barista-waardige koffie op tafel.

De ideale espresso?

 1. Gebruik verse kwaliteitskoffie.
  Zoek een boon of blend die je lekker vindt en laat deze vooral niet te lang in de kast liggen. Koffiebonen zijn beperkt houdbaar. Vanaf het moment van verpakken is de koffie na zo’n 14 tot 20 dagen op zijn top qua smaak. De 4 maanden daarna is hij nog heel aromatisch maar daarna loopt het geleidelijk af. 
 2. Maal je bonen zelf.
  Versgemalen bonen geven simpelweg de meeste aroma’s aan je koffie. Ook kun je zo zelf de maalgraad van je bonen bepalen en op zoek gaan naar de maling die voor jou (en je machine) het beste werkt.
 3. Zorg voor een schoon espressoapparaat.
  Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je je espressoapparaat regelmatig reinigt. Oude restjes koffie of hardnekkige aanslag in het piston zorgen al gauw voor onaangename bijsmaken.
 4. Gebruik zacht water.
  Naast dat je veel langer plezier gaat hebben van je machine als je zacht water gebruikt, komt het ook nog eens de smaak van je koffie ten goede. Zorg er ook voor dat het water vers is. 98% van je kopje koffie bestaat immers uit water.

En, hoe smaakt de koffie nu? Neem vooral de tijd om met de koffie te ‘spelen’ en op zoek te gaan naar de perfecte balans. In het begin van die zoektocht is het heus niet gek dat je de eerste paar kopjes door de gootsteen giet. Dat hoort een beetje bij het spel. Oefening baart latte art, zullen we maar zeggen. Veel succes en plezier!

Vergelijkbare berichten