Een goede cappuccino bestaat voor ons uit een lekkere espresso met een goede laag melkschuim erop. Welke melk je voor je cappuccino gebruikt heeft hier veel invloed op. Dit bepaalt namelijk de textuur en smaak. Maar welke melk kun je dan het beste gebruiken voor een cappuccino? En hoe zit het met plantaardige alternatieven? Dat leggen we je uit in dit artikel!
Welke melk voor cappuccino: de beste keuze
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: voor de beste cappuccino gebruik je volle melk. Deze heeft een hoger vetgehalte dan halfvolle of magere melk en daardoor een vollere smaak en romige textuur. Hiermee creëer je prachtig melkschuim voor je cappuccino.
Welke volle melk je kiest maakt in principe niet uit, zolang de melk maar een hoog proteïnegehalte heeft. Je kunt ook kiezen voor een speciale cappuccino melk, maar het verschil met gewone melk is klein. Het blijft gewone melk, maar dan met wat extra suiker en eiwitten. Hierdoor wordt het melkschuim wat steviger en smaakt het soms nét wat zoeter.
Wil je wat meer balans tussen smaak en calorie-inname? Dan is halfvolle melk een goede optie. Hiermee behoud je nog steeds de romige structuur van je melkschuim – alleen is het iets minder dik dan wanneer je volle melk gebruikt. Magere melk heeft een nog lagere vetgehalte, en deze heeft wel invloed op de romigheid van je melk en melkschuim. Dit hoeft niet per se te betekenen dat je hier geen goede cappuccino mee kunt maken, de textuur en smaak zijn alleen anders.
Welke plantaardige melk voor cappuccino?
Van havermelk tot aan soja en van rijstmelk tot aan amandelmelk, er zijn tegenwoordig vele soorten alternatieven voor melk verkrijgbaar. Maar kun je hiermee ook zo’n heerlijke cappuccino met een goede laag melkschuim maken? Nou, dat kan zeker! Met de ene soort alleen wat beter dan de ander.
De beste plantaardige melk die je voor een cappuccino kunt gebruiken is havermelk of sojamelk. Beide varianten schuimen goed en smaken lekker romig en iets zoetig. Sojamelk heeft wel een typische smaak, dus daar moet je van houden. Havermelk is iets neutraler qua smaak. Met kokosmelk en rijstmelk kun je helaas geen schuimlaag krijgen, maar de smaak van de cappuccino is wel heerlijk. Ook met amandelmelk blijft de schuimlaag zo goed als afwezig.
De juiste temperatuur en het opschuimen van melk
Voor het perfecte resultaat is niet alleen de soort melk belangrijk. Ook de temperatuur en manier van opschuimen spelen een grote rol. Zorg er altijd voor dat je melk koud is – of op kamertemperatuur – maar het liefst koud.
Tijdens het opschuimen van de melk is de ideale temperatuur rond de 70 graden. Het mag absoluut niet heter worden dan 75 °C. Dan verbrandt de melk en gaan alle smaken verloren. Wat je dan krijgt is melk dat bitter en zuur smaakt. Gebeurt dit toch? Dan kun je het beste opnieuw beginnen met nieuwe, koude melk.
Naast de temperatuur speelt de manier van opschuimen ook een belangrijke rol. Zo kun je melk opschuimen met een melkopschuimer of met het stoompijpje van je espressomachine. In een ander artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je de beste cappuccino maakt.
De juiste koffieblend voor een cappuccino
Last but not least, vergeet de invloed van de koffieblend op je cappuccino niet. Kies koffiebonen die specifiek zijn gebrand voor espresso, omdat ze een krachtigere smaak en aroma hebben die goed samengaan met melk. De huisblend van Cocodori is hiervoor perfect! Mild en fruitig van smaak, met een licht bittertje, heerlijk!