Is cappuccino jouw favoriete koffiespecialiteit en ben je benieuwd hoe je deze thuis net zo lekker kunt maken als in een koffiebar? Wij leggen je graag stap voor stap uit hoe je zelf cappuccino kunt maken. Zo’n koffiespecialiteit ziet er altijd uit als een ware kunst, maar gelukkig is het best wel makkelijk om te maken. Zolang je maar weet hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Cappuccino maken met een melkopschuimer

Heb je geen espressomachine met een stoompijpje? Of alleen een koffiezetapparaat en wil je gewoon af en toe kunnen genieten van een heerlijke cappuccino? Dan is een melkopschuimer de ideale oplossing. Hiermee maak je in een paar eenvoudige stappen een perfecte cappuccino.

 1. Vul als eerste de melkopschuimer met wat koude melk of melk op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat je de kan niet te vol schenkt, want zodra je de melk gaat opschuimen neemt deze behoorlijk toe in volume. Vaak staat op de zijkant van de kan aangegeven hoeveel melk erin moet. Benieuwd welke melk je kunt gebruiken? In een ander artikel lees je meer over de beste melk voor een cappuccino.
 2. Het enige wat je daarna hoeft te doen is de melkopschuimer aan te zetten en te kijken hoe de machine al het werk voor jou doet. Meestal duurt dit niet langer dan een minuut. Simpeler kan het niet worden!
 3. In de tussentijd moet je zelf nog wel even aan de slag, want zonder espresso geen cappuccino. Zorg ervoor dat de melk en je espresso tegelijkertijd klaar zijn. Dit maakt het schenken makkelijker.
 4. Je bepaalt zelf de verhouding tussen de melk en koffie, maar je kunt als vuistregel aanhouden: 1/3 espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim.
 5. Vergeet na het maken van je cappuccino niet om de melkopschuimer schoon te maken. Die aangekoekte melkresten wil je niet in je volgende kopje krijgen!

Cappuccino maken met een stoompijpje

Heb je wel een espressomachine met een stoompijpje? Lucky bastard! Hiermee kun je als een echte barista een cappuccino maken. Je bepaalt zelf de temperatuur, structuur en dikte van het melkschuim. Een uitdaging als je het voor het eerst doet, maar blijf oefenen – uiteindelijk zet je de mooiste cappuccino’s op tafel.

 1. Vul als eerste de kan met koude melk of melk op kamertemperatuur. Zorg ook bij deze methode ervoor dat de kan niet te vol zit, anders overstroomt de melk tijdens het opschuimen.
 2. Zet de stoomfunctie van je espressomachine aan om op te warmen. Laat het pijpje de eerste stoomwalm uitblazen op de uitlekbak voordat je straks begint met het melk opschuimen.
 3. Maak ondertussen alles klaar om een espresso te zetten, maar wacht nog even met het zetten. Doe dit pas als je begint met het melk opschuimen, zodat beide tegelijkertijd klaar zijn.
 4. Plaats het stoompijpje ongeveer één tot twee centimeter in de melk. Zo krijg je straks een mooie schuimlaag op je melk. Steek je het pijpje dieper in de melk, dan warm je alleen de melk op en kun je gedag zeggen tegen je schuimlaag. Je kunt het kannetje een beetje schuin houden en voorzichtig heen en weer bewegen. Als je een sissend geluid hoort en je ziet de melk opschuimen, dan doe je het goed. Gaat je melk niet schuimen? Dan is de kans groot dat je het pijpje iets te diep in het kannetje hebt zitten.
 5. Het opgeschuimde melk is klaar als het een temperatuur van ongeveer 70 graden heeft bereikt. De echte barista vertrouwt op zijn of haar gevoel. Als de kan te heet is om vast te houden dan is de melk voldoende verwarmd, misschien zelfs al net iets te veel. Het mooiste is als je stopt voor dit kantelpunt. Een paar keer oefenen en je hebt dit onder de knie! Maar je kunt ook altijd een thermometer gebruiken.
 6. Klop het kannetje een paar keer op het aanrecht om goed stevig melkschuim te krijgen. Zitten er grote luchtbellen op het opgeschuimde melk? Beweeg de kan dan een paar keer heen en weer om ze te verwijderen.
 7. Giet het opgeschuimde melk over de espresso en smullen maar!

De juiste verhoudingen voor de perfecte cappuccino

Een cappuccino heeft vaak een totale inhoud van 150 tot 180 ml. Hiervan bestaat ongeveer 30 ml uit espresso en de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim. Dit kun je in principe naar eigen wens verdelen. Voeg eerst de warme melk toe aan de espresso en vervolgens het laagje schuim. De ideale schuimlaag is 0,5 tot 1,5 cm dik. Maar je kunt ook altijd de vuistregel aanhouden voor de juiste verhouding: 1/3 espresso, 1/3 warme melk en 1/3 melkschuim.

De juiste koffieblend voor jouw cappuccino

Een perfecte cappuccino maken draait niet alleen maar om de techniek. Een smaakvolle cappuccino valt of staat ook met de juiste keuze koffiebonen. Gelukkig zit je met de huisblend van Cocodori altijd goed! Dit is een heerlijke bonenmelange bestaande uit 90% Arabica bonen en 10% Robusta. De Arabica zorgt voor een fruitige, milde koffiesmaak en de Robusta voegt daar een klein bittertje aan toe. Perfect voor een cappuccino!

Vergelijkbare berichten