Koffie smaakt natuurlijk het lekkerst als je verse bonen gebruikt. Cocodori zorgt ervoor dat de bonen vers van de branderij bij jou thuis of op kantoor geleverd worden. Maar vervolgens is het aan jou om ervoor te zorgen dat de bonen zo lang mogelijk hun lekkere smaak houden. Hoe kun je het beste vers gebrande koffiebonen bewaren? 

Houdbaarheid van vers gebrande koffiebonen

Hoe verser hoe beter. Dat geldt niet voor koffie. Pas twee tot drie weken na het branden is de smaak van de koffiebonen optimaal. Tot zo’n 4 maanden blijven ze heel aromatisch. Daarna nemen de aroma’s geleidelijk af. De gebrande koffiebonen zijn nog heel lang houdbaar, maar de smaak wordt minder intens.

Hou ze lekker in de zak

Laat je koffiebonen na het openen van de zak het liefst in de originele verpakking zitten. De verpakkingen van Cocodori hebben een speciale folie aan de binnenkant die optimaal is om de bonen in te bewaren. De transparante binnenlaag houdt zuurstof buiten. Ook heeft de zak een ventiel dat ervoor zorgt dat koolzuurgas naar buiten kan zonder dat er zuurstof naar binnen gaat. Wanneer de zak eenmaal open is, verliest het ventiel haar functie. 

Koffiebonen en zuurstof

Wanneer de verpakking opengemaakt is, komt er sowieso zuurstof bij de koffiebonen. En zuurstof versnelt het verouderingsproces van de boon. Verpak de koffiebonen daarom zo veel mogelijk luchtdicht. Ongeveer zoals je een zak chips bewaart: donker, luchtdicht, in een kastje. 

Je kent vast wel van die vacuümtrekkers die je op een fles wijn kunt zetten zodat de wijn langer lekker blijft. Die zijn er ook voor koffie. Het is een soort blik met twee deksels waarmee je al het zuurstof eruit drukt. Wil je echt heel erg goed voor je dierbare boontjes zorgen, dan kun je zo’n vacuüm blik aanschaffen.

DO

  • Bewaar koffiebonen zoals je een zak chips zou bewaren: licht- en luchtdicht, op een koele, droge plek. 
  • Houd de koffiebonen in de originele verpakking en sluit deze goed af zodat er zo min mogelijk zuurstof bij komt. 
  • Bewaar de koffie niet te lang in een geopende verpakking.

DON’T

  • Koffiebonen in de vriezer bewaren. Na het ontdooien komt er vocht bij de bonen en trek je al die heerlijke aroma’s kapot. De koelkast is om diezelfde reden ook geen geschikte bewaarplek.
  • Kilozakken koffie aanschaffen als je maar een paar kopjes per dag zet. Je kunt beter af en toe een nieuw zakje opentrekken dan dat je de bonen wekenlang in een geopende zak laat zitten.
  • Je koffie bewaren naast andere sterk geurende voedingsmiddelen zoals knoflook, azijn, kazen of kruiden en specerijen. Koffie heeft namelijk de neiging om smaken van ander voedsel op te nemen.

Hopelijk kun je met deze tips nóg langer van je verse Cocodori koffie genieten. Enjoy!

Vergelijkbare berichten